Wat is een UBO?

Wat is een UBO en waarom wil Bizcuit dit weten? In dit artikel vind je de antwoorden die je zoekt.

Bizcuit is een financiële dienstverlener en valt hiermee onder de wetgeving die ook geldt voor bijvoorbeeld de bank. Een onderdeel van deze regelgeving is het identificeren van de klant die gebruik gaat maken van de diensten. 

Bizcuit heeft de wettelijke verplichting om per organisatie vast te stellen wie de UBO is/zijn van de organisatie, maar om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat je weet wat een UBO precies is.

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, of in het Nederlands: de uiteindelijke belanghebbende van de organisatie. 

In de basis ben je een UBO van een onderneming op het moment dat je meer dan 25% eigendom bezit van de onderneming of meer dan 25% stemrecht hebt. Dit kan direct binnen het bedrijf maar dit kan uiteraard ook via verschillende tussenstappen. 

Als er geen UBO's zijn op basis van eigendom of zeggenschap kan het zo zijn dat er sprake is van een pseudo-ubo situatie. Dan geldt het hoger leidinggevende personeel als Pseudo-UBO.

Voor meer informatie kun je verder lezen op de website van de AFM. Of lees hier de relevante wetten waarop de UBO definitie is gebaseerd: Artikel 3 Uitvoeringsbesluit Wwft 2018.

Het is belangrijk dat alle UBO's van een organisatie worden opgegeven (dus iedereen die voor jouw organisatie een UBO is), Bizcuit zal contact zoeken op het moment dat we denken dat je UBO-verklaring incorrect of onvolledig is ingevuld zodat we het samen kunnen corrigeren.