Welke rechten heb ik nodig om een bankrekening te koppelen waarvan ik niet de eigenaar ben?

In dit artikel vertellen we je welke bankenkoppelingen er bij Bizcuit beschikbaar zijn en vertellen we je welke rechten je nodig hebt in de bank en met welke frequentie we alles ophalen

Bij Bizcuit kennen we veel verschillende bankenkoppelingen, en elke bank is weer net even anders. Gelukkig hebben we een overzicht gemaakt waarin alles duidelijk zichtbaar is. Hieronder zie je een snel overzicht welke koppelingen we (plannen) aan te bieden en welke koppelingen er al live zijn:

20230724 Bankkoppelingen - Overzicht per bank

Natuurlijk hebben we ook alle informatie over de verschillende banken voor je op een rijtje gezet. We vertellen je per bank wat er mogelijk is, welke rechten je eventueel nodig hebt en hoe je deze rechten kunt verkrijgen. Selecteer hier onder de bank waar je meer informatie over wilt:

Rabobank

Voor de Rabobank biedt Bizcuit 3 opties qua koppelingen, elke koppeling heeft zijn eigen voordelen:

  • Met de Rabobank zakelijke koppeling haal je vier keer per dag je transacties op. Je hoeft maar één keer toestemming te geven voor de koppeling en daarna blijft de koppeling actief totdat je de toegang intrekt of je Bizcuit account wordt verwijderd. Betalingen voer je uit via een stap in de bankomgeving. Met deze koppeling is het mogelijk om betaal-, spaar- en G-rekeningen te koppelen.
  • Rabobank standaard, met deze koppeling worden je transacties vier keer per dag opgehaald. Om aan te geven dat je nog steeds je gegevens wilt delen, leg je elke 180 dagen je toestemming vast. Betalingen worden uitgevoerd via een stap in de bankomgeving. Met deze koppeling is het mogelijk om betaal- en G-rekeningen te koppelen.
  • Rabobank premium is een speciale koppeling die werkt via een volmacht. Met behulp van een papieren volmacht leg je samen met Bizcuit en de Rabobank vast dat Bizcuit toegang mag hebben tot je transacties. Deze koppeling haalt elke 15 minuten je transacties op en blijft geldig totdat je de volmacht intrekt bij de bank. Bovendien kun je vanaf nu betalingen uitvoeren via Bizcuit met je pincode in Bizcuit. Met deze koppeling is het mogelijk om betaal-, spaar- en G-rekeningen te koppelen.

Welke rechten heb ik nodig voor mijn Rabobank rekeningen?

Voor het maken van een Rabobank zakelijke koppeling en standaard koppeling heb je bepaalde rechten nodig in de bankomgeving. Je hebt óf de eigenaarspas nodig, óf Beheerder Plus rechten (met toestemming om de rekening te delen met derden).

Als je al de Beheerder Plus rechten hebt voor je Rabobank rekening, is het eenvoudigweg een kwestie van een schuifje omzetten in de bankomgeving. Je kunt dit doen volgens het stappenplan van de Rabobank.

Als je nog geen Beheerder Plus rechten hebt dan kan je deze rechten aanvragen bij de bank zelf, je kunt deze rechten niet zelf toekennen. Hier beschrijft de Rabobank hoe je deze rechten krijgt. Let er wel op dat je na het verkrijgen van deze rechten nog wel de toestemming krijgt om de rekening te delen met derden.

ING

De ING heeft een onderscheid tussen reguliere ING rekeningen en ING Inside Business rekeningen. Bij ING Inside Business maak je gebruik van een ander portaal van de ING bank en gelden er ook andere rechten die de gebruiker nodig zal hebben. ING werkt met een structuur van losse accounts/contracten per entiteit.

Om bijvoorbeeld als VvE beheerder alle rekening te koppelen met Bizcuit is het handig om alle rekeningen onder 1 contract/account te plaatsen bij de ING. Dit kan je regelen via de support afdeling van de bank zelf. Vervolgens kan je met dat account inloggen in de bankomgeving tijdens het koppelen met Bizcuit om zo alle rekeningen in één keer te koppelen.

ING - regulier

Iedere zakelijke ING-accounthouder met toegang tot de bankomgeving kan een koppeling maken via PSD2 om transacties op te halen. Als het mogelijk is in de bankomgeving, kunnen zij ook betalingen uitvoeren. Met de PSD2-koppeling worden jouw rechten bij de bank één op één overgenomen. Via deze koppeling is het mogelijk om jouw betaalrekening te koppelen, maar helaas ondersteunt de bank de G- en spaarrekening niet.

ING Inside Business

Via deze koppeling is het mogelijk om jouw betaalrekening te koppelen, maar helaas ondersteunt de bank de G- en spaarrekening niet. ING Inside Business kent een andere rechtenstructuur dan reguliere ING rekeningen. Om gebruik te maken van een PSD2 koppeling met ING Inside Business moet je voor je rekening in ING een 'PSD2 subscription' aanvragen. Hier vertelt de bank hoe je dit per gebruiker kunt uitvoeren. De verwerkingstijd van deze aanvraag kan verschillen maar duurt gemiddeld 3 werkdagen.

Als je gebruiker een geldige PSD2-subscription heeft, kun je de rekening koppelen om transacties op te halen en betalingen uit te voeren via de koppeling. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de bank nog steeds de rechten van je gebruiker in ING controleert. Als je gebruiker geen betalingen mag uitvoeren in ING, blijft dit ook gelden via deze koppeling. Na het aanvragen van een PSD2-subscription behoud je nog steeds dezelfde rechten in de bankomgeving van ING.

Mis je een rekening?

Als je een account mist, kunnen er twee mogelijke oorzaken zijn. De eerste mogelijkheid is dat de rekening niet onder dat account/contract valt, de tweede mogelijkheid is dat je account een verplichte jaarlijkse wachtwoord aanpassing moet uitvoeren. Zolang de wachtwoord aanpassing niet is uitgevoerd, zullen rekeningen onder dat account niet zichtbaar zijn. Gelukkig kun je je wachtwoord eenvoudig resetten in de ING-app of via de website van ING Zakelijk.

ABN Amro bank

ABN Amro biedt via een PSD2 koppeling de mogelijkheid om betaalrekeningen te koppelen. Spaar- en G-rekeningen worden door de bank helaas niet ondersteund. Bij ABN Amro kan je een koppeling maken via PSD2 als je een eigenaars pas hebt waarop je zelfstandig bevoegd bent.

Heb je wel een eigenaarspas maar ben je niet zelfstandig bevoegd (maar heb je bijvoorbeeld een V.O.F. en zijn er meerderen gezamenlijk bevoegd bij de bank) dan kan je de rechten opvragen bij de bank om een PSD2 verbinding te kunnen leggen. Dit doe je via de reguliere support bij ABN Amro.

Access cards

In sommige gevallen werk je bij ABN Amro met een access card, dit is een pas waarop je rechten als gebruiker geregistreerd staan. Deze rechten zijn aanpasbaar in de access online omgeving door de beheerder. Om met je pas een koppeling te kunnen maken kun je de volgende stappen volgen: ABN Amro Access card.

Bunq

Binnen Bunq heb je verschillende abonnementsvormen, het is niet met elk abonnement mogelijk een koppeling te maken. Bunq biedt een bankkoppeling aan voor het abonnement Easy Money en hoger. Op het moment dat je een koppeling probeert te maken met Easy Bank zal Bunq je vragen je abonnement te verhogen voor je verder kan.

Overige banken

Voor de volgende banken biedt Bizcuit wel een koppeling aan maar zijn er geen specifieke rechten nodig: 

  • SNS, ASN, Regiobank
    • Betaal- en G-rekening
  • Knab
    • Betaalrekening
  • Triodos bank
    • Betaalrekening